park borgerswold

Aan de westrand van Veendam, op loopafstand van het centrum, ligt het uitgestrekte recreatiegebied Borgerswold van 450 hectare. Het park biedt voor zowel inwoners van Veendam als bezoekers uit de regio een enorm aanbod aan recreatieve en sportieve beweegactiviteiten. De vele kilometers aan wandel– en fietsroutes en ruiterpaden maken Borgerswold tot een belangrijke en laagdrempelige voorziening op het gebied van sport. Daarnaast bestaan er in het park tal van mogelijkheden voor jong en oud om deel te nemen aan georganiseerde en ongeorganiseerde activiteiten, een overzicht van de verschillende mogelijkheden vind je op deze pagina.

Plattegrond Borgerswold

waterskibaan

Waterskibaan Veendam

Watersportcentre Veendam is gevestigd aan het Borgerswold, aan de Bergweg in Veendam. De op één na grootste waterskibaan van Nederland kenmerkt zich door een strakke baan, goede horeca en veel gezelligheid. Bij Watersportcentre Veendam kun je alleen, met vrienden of met een grote groep terecht.

manege

Manege Lipizza Veendam

Manege Lipizza Veendam ligt ook in het recreatiegebied Borgerswold. Als je wilt leren paardrijden ben je bij Lipizza aan het juiste adres. Uiteraard staat het welzijn van de paarden en het plezier van samen bezig zijn voorop. 

borgerswold experience

Klimbos Borgerswold

Borgerswold Experience is een veelzijdig outdoor bedrijf dat in Borgerswold diverse activiteiten aanbiedt voor jong en oud. Klimmen in het klimbos is een van de meest spectaculaire activiteiten, daarnaast kun je er onder andere ook vlotten bouwen, boogschieten, klootschieten, paintballen en survivallen.

Spelerij

Spelerij borgerswold

Een prachtige gratis speeltuin waarbij alleen een consumptie verplicht is. Afhankelijk van het weer is de Spelerij elke woensdag, zaterdag en zondagmiddag geopend (tussen 1 april en de herfstvakantie). Naast leuke speeltoestellen is er ook de mogelijkheid om lekker een kop koffie met verse appeltaart te bestellen. De Spelerij is ook zeer geschikt voor het houden van een kinderfeestje.

kinderboerderij

geit op kinderboerderij

De kinderboerderij in Veendam is gebouwd in 1976 door de gemeente Veendam. Hier vindt u konijnen, geiten, kippen, varkens en nog vele andere dieren. In het voorjaar worden de jonge dieren geboren. De kinderboerderij is open van Pasen tot en met herfstvakantie: van maandag tot en met zondag: 10.00-17.00 uur. En na de herfstvakantie tot Pasen: van maandag tot en met zondag: 10.00-16.00 uur. Tijdens Kerst en op Nieuwjaarsdag is de kinderboerderij gesloten.

aquapark

Luchtfoto aquapark Veendam

Het Aquapark is een uniek opblaasbaar hindernissenparcours op het water. Loop, spring, klim en glijd je een weg door het park. De ideale attractie voor liefhebbers van water. Sensatie gegarandeerd voor jong en oud!

Er worden per uur maximaal 90 personen toegelaten, zo blijft het toezicht optimaal. Het hebben van een zwemdiploma is een vereiste om toegang te krijgen tot het Aquapark.

De geschiedenis van Borgerswold

Eind jaren 60 kreeg Veendam de kans een 40 hectare groot recreatiegebied aan te leggen met een zandstrand, een groenstrand, een dagcamping, een kinderboerderij en water. In 1972 werden de eerste 2 vijvers uitgegraven. In hetzelfde jaar werd begonnen met de ontwikkeling van Borgerspark, een woonwijk grenzend aan Borgerswold.

In 1973 werd een veenkoloniale boerderij ‘her’bouwd als huisvesting van een veenkoloniaal openlucht museum. Tot het zover zou zijn, werd het gebruikt als manege. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Verder zijn in het gebied nog een boerderij, een koetshuis, enkele bruggen en Veenkoloniale woningen gebouwd.

In 1974 volgde de aanleg van een strand en een heideveld. Het heideveld is inmiddels verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor volkstuinen, een kinderboerderij en een zeilmeer verbonden met het Zuidlaardermeer.

In 2007 volgde de aanleg van een waterskibaan en zijn de 2 vijvers samengevoegd tot 1 klein meer. Een schiereiland herinnert aan de scheidingswand tussen de vijvers. Bruggen zijn verplaatst, de kinderboerderij opgeknapt en een nieuwe camping aangelegd.